De geschiedenis van maaltijdverzorging “De Jacobijn”

De Jacobijn is ruim 40 jaar geleden opgericht als een café restaurant in de binnenstad van Groningen.
Ongeveer 30 jaar geleden werd aan de eigenaar gevraagd of het mogelijk was de maaltijden mee te nemen of te laten bezorgen.
Deze vraag werd gesteld door een echtpaar dat met ziekte te kampen had en vanzelfsprekend werd dit verzoek meteen toegezegd. Zo is de bezorging van de eerste maaltijd ontstaan.
De eerste jaren werd de maaltijdverzorging gecombineerd met een succesvol restaurant. De koks en chauffeurs werkten hard om de smaakvolle maaltijden warm bij de mensen thuis te krijgen. Het bezorgen was mogelijk van maandag tot en met zaterdag. Er werd gewerkt volgens een vast menu waarin de mensen hun dieet en wensen konden aangeven.
Er werden ruim 60 maaltijden per dag bereid voor de stad Groningen.

In 2007 werd het mogelijk om naast de warme maaltijden ook koude maaltijden geleverd te krijgen.
Het voordeel van een koude maaltijd is dat de mensen deze kan verwarmen op een zelf gekozen tijdstip. De vraag naar maaltijden werd steeds groter en om de mensen nog beter van dienst te zijn werd besloten om 7 dagen per week dagverse en ambachtelijke maaltijden te bereiden en te bezorgen.
Bijkomend voordeel is dat de daardoor ontstane sociale controle door de oudere mensen altijd erg werd en nog steeds word gewaardeerd. Ook werd er voor gekozen om met keuzemenu’s te gaan werken. De mensen konden per dag hun maaltijd samenstellen uit 2 of 3 menu’s.
Er werden toen ruim 120 maaltijden per dag bereid.

Naast de stad Groningen werden ook maaltijden bereid en bezorgd voor de vrijwilligersorganisatie “Tafeltje Dekje Peize”.
In 2010 werd de vraag naar maaltijdverzorging steeds groter. Door deze groei kostte het veel moeite de kwaliteit van zowel de bezorg maaltijden als de gerechten in het restaurant te waarborgen. Hierdoor heeft de eigenaar de moeilijke beslissing moeten nemen het restaurant te sluiten en verder te gaan als maaltijdverzorging “De Jacobijn”.
Vanwege de groei van het bedrijf werd in 2012 besloten naar een andere locatie op zoek te gaan. Het aantal bezorgauto’s was dan ook behoorlijk toegenomen van 2 naar 5 auto’s. De binnenstad was niet langer meer een adequate locatie. De keuken was niet met de groei van het bedrijf mee gegroeid, waardoor de koks met ruimtegebrek kampten.

In oktober 2012 is het bedrijf verhuisd naar Felland 9a1 in Haren. Hier beschikken de koks over een grote bereidingsruimte met nieuw apparatuur. Er kan op een meer efficiënte manier gewerkt worden, waardoor er nog meer groei mogelijk is.
Op dit moment worden er dagelijks zo’n 300 dag verse maaltijden bereid. Er staan 8 auto’s voor het bedrijf klaar om de maaltijden dagelijks te vervoeren.

Naast de stad Groningen, Hoogkerk en Peize is het bezorgingsgebied uitgebreid naar Haren, Glimmen, Onnen, Eelde, Paterswolde, Hoogezand, Sappemeer, Kolham, Harkstede en Zuidlaren

 Misschien binnenkort ook bij u thuis?