Een warm welkom staat mij te wachten als ik op bezoek ga bij Annie Boersma. Annie is verzorgende IG bij het PG team van Tynaarlo afdeling Vries en Eelde bij Icare Verpleging & Verzorging. Acht jaar geleden is zij gestart bij deze thuiszorgorganisatie maar sinds 1987 werkt zij al in de zorg.
We weten dat er veel veranderd is in de zorg. Waar je vroeger nog tijd had om een gezellig praatje met de cliënten aan te knopen of even gezellig een kopje koffie te drinken, is er nu een tijdslimiet aan het bezoek van de cliënt. “De laatste jaren heeft er door de druk op de zorg een verschuiving plaatsgevonden. De meeste tijd is nu voor de zorg van de cliënten, vertelt Annie. Helaas is er steeds minder tijd om de eenzaamheid die er is op te lossen. Ook kan er minder aandacht besteed worden aan het adviseren van de cliënten bijvoorbeeld ten aanzien van voeding.”
Als eenzaamheid om de hoek komt kijken en mantelzorg op afstand zit is het lastig. Eenzame mensen hebben weinig zin om te koken. Zij eten daardoor steeds minder en vaak niet veelzijdig. Annie vindt maaltijdverzorging De Jacobijn een uitkomst. “De menukaart is zeer uitgebreid, er staan zoveel heerlijke gerechten op dat kiezen moeilijk wordt.” Annie werkt specifiek met thuiswonende dementerenden en Parkinson cliënten. “Bij dementerenden is het hongergevoel anders. Het is heel belangrijk dat er goed en regelmatig gegeten wordt,” geeft Annie aan, “en dat er een maaltijdleverancier ingeschakeld wordt als het thuis niet meer lukt.
Wij adviseren onze cliënten de maaltijden van De Jacobijn. Wij hebben hier goede ervaringen mee. De menukaart is heel gevarieerd. De cliënten zijn tevreden over de maaltijden en wij weten zeker dat de maaltijd op tijd komt. De bezorgers zijn vrolijk, vriendelijk en hebben altijd tijd voor een kort praatje als ze de maaltijd brengen.”
Het team van Annie wil zelf ook graag de maaltijden van De Jacobijn proeven. Zo kunnen zij de cliënten nog beter adviseren. Binnenkort gaan wij daarom opnieuw naar Vries